Medische Encyclopedie – Apotheek Broekheurne – Enschede

Apotheek Broekheurne

Wesseler Nering 1b 7544JA Enschede Tel:053-4770025 Fax:053-4767215

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Geneesmiddelen zoeken > Geneesmiddelen overzicht > formoterol met beclometason inhalatie

Inhoud

formoterol met beclometason inhalatie

Formoterol is een langwerkende luchtwegverwijder. Beclometason behoort tot de bijnierschorshormonen of corticosteroïden. Het is een luchtwegbeschermer.

Artsen schrijven de combinatie voor bij astma en COPD (chronische obstructieve longziekte).

Wat doet formoterol met beclometason inhalatie en waarbij gebruik ik het?

Astma

Verschijnselen
Bij astma verkrampen de spieren van de luchtwegen, waardoor u kortademig wordt, moet hoesten en het benauwd krijgt. Deze benauwdheidsaanvallen ontstaan door prikkels, zoals koude lucht, rook, inspanning, emoties en stoffen waar u allergisch voor bent. Op sommige momenten bent gevoeliger voor deze prikkels dan op andere momenten.

Oorzaak
Bij gezonde mensen veroorzaken deze prikkels geen benauwdheid, terwijl mensen met astma hier wel gevoelig voor zijn. Bij hen reageren de slijmvliezen in de luchtwegen als ze met deze prikkels in aanraking komen. Bij deze reactie trekken de luchtwegen samen, waardoor u benauwd wordt.

Werking
Formoterol met beclometason voorkomt aanvallen van benauwdheid. De werking begint binnen drie minuten en houdt ongeveer twaalf uur aan.

Beclometason remt ontstekingen en beschermt de luchtwegen tegen prikkels die benauwdheid veroorzaken. Het aantal benauwdheidsaanvallen neemt hierdoor af.
Formoterol is een luchtwegverwijder. Hierdoor zullen de luchtwegen minder snel vernauwen. Formoterol werkt langer dan de meeste luchtwegverwijders, zoals salbutamol en ipratropium, namelijk zo’n twaalf uur.

De combinatie van formoterol met beclometason wordt gebruikt om aanvallen van benauwdheid te voorkomen. Soms kunt u het product ook gebruiken om een plotselinge aanval van benauwdheid op te heffen. Soms raadt uw arts daarvoor een ander medicijn aan, zoals salbutamol en ipratropium.

Behandeling
Uw arts zal deze combinatie voorschrijven als de behandeling met een aparte luchtwegbeschermer samen met een kortwerkende luchtwegverwijder, zoals salbutamol, onvoldoende helpt.

Effect
De werking begint binnen een dag. Doordat de conditie van de longen verbetert, merkt u meestal binnen één tot twee weken dat het aantal benauwdheidsaanvallen minder wordt. U moet het wel consequent gebruiken, meestal is dat twee keer per dag.

Lees meer over astma . “

Chronische obstructieve longziekte (COPD)

COPD is de Engelse afkorting voor chronisch obstructieve longziekte. Bij COPD zijn de luchtwegen blijvend vernauwd en heeft u last van slijm in de luchtwegen. U moet daardoor veel hoesten en bent vrijwel altijd benauwd. De klachten kunnen af en toe verergeren of juist verbeteren. De oorzaak van COPD is meestal een beschadiging van de luchtwegen, bijvoorbeeld door roken.

Werking
Formoterol met beclometason vermindert benauwdheid. De werking begint binnen drie minuten en houdt ongeveer twaalf uur aan. De combinatie kan bij COPD de conditie van de longen verbeteren, waardoor het aantal opvlammingen van de ziekte afneemt. U heeft dan minder vaak prednisolon-stootkuren, antibioticakuren of ziekenhuisopnamen nodig.

De beclometason in de combinatie remt ontstekingen en beschermt de luchtwegen tegen prikkels die benauwdheid veroorzaken. Formoterol is een luchtwegverwijder die de vernauwing van de luchtwegen kan opheffen. Formoterol werkt langer dan de meeste luchtwegverwijders, zoals salbutamol of ipratropium, namelijk zo’n twaalf uur.

Behandeling
Mensen met COPD gebruiken vooral luchtwegverwijders om hun klachten te verminderen. Als u meer dan twee keer per jaar een opvlamming van de ziekte heeft, kan uw arts naast een luchtwegverwijder ook een luchtwegbeschermer voorschrijven. Een luchtwegbeschermer werkt vooral als u behalve COPD ook last heeft van astma, overgevoeligheidsreacties of ontstekingen.

Het werkt niet altijd bij COPD, daarom schrijft de arts het meestal eerst voor een periode van een aantal maanden voor om te kijken of het werkt.

Effect
De werking begint binnen een dag. Als het medicijn bij u werkt, merkt u binnen 1 tot 4 weken dat het aantal benauwdheidsaanvallen afneemt. Na een aantal maanden kunt u samen met uw arts beoordelen of het aantal opvlammingen voldoende is afgenomen. U moet het wel consequent gebruiken, meestal is dat 2 keer per dag.

Lees meer over chronische obstructieve longziekte (copd) . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Schimmelinfectie in de mond en keel. Een schimmelinfectie in de mond merkt u aan een witte aanslag in de mond.

  Dit ontstaat als beclometason bij het inhaleren vaak in de mond en keel achterblijft. Raadpleeg in dat geval uw arts.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Heesheid, keelpijn, een droge mond, een geïrriteerde mond en kriebelhoest.

   

  Ook deze bijwerkingen kunnen komen doordat beclometason in de mond en keel achterblijft. Als u veel last heeft van een droge mond kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes. Door de droge mond ontstaan sneller gaatjes in uw gebit en ontstekingen van het slijmvlies van de mondholte. Poets en flos extra goed als u merkt dat u last blijft houden van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker controleren. Bij heesheid helpt het om de stem rust te geven. Blijft de heesheid, neem dan contact op met uw arts.

  Advies bij schimmelinfectie, heesheid en keelpijn en droge mond: vaak helpt het in deze gevallen anders te inhaleren, zodat minder beclometason in de keel en mond terechtkomt. Vraag uw apotheek of arts om uw manier van inhaleren te controleren. U kunt hiervoor ook het instructiefilmpje op deze site bekijken.


  Schimmelinfecties, heesheid en keelpijn kunt u ook voorkomen door:

  • na het inhaleren uw mond te spoelen met een slok water en dat vervolgens uit te spugen. Daarna neemt u nog een slok water, gorgelt daarmee en slikt dat door;
  • na het inhaleren iets te eten of uw tanden te poetsen.
 • Hartkloppingen, versnelde hartslag en trillende handen.

  Deze klachten horen binnen enkele uren na gebruik over te gaan. Heeft u er na twee weken nog altijd last van, raadpleeg dan uw arts.

 • Hoofdpijn en duizeligheid.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Bij mensen met glaucoom (verhoogde oogdruk) kan dit medicijn de oogboldruk verder verhogen. Er kunnen dan klachten ontstaan zoals wazig zien, minder zien, een rood of opgezwollen oog, hevige pijn aan het oog of aan het gezicht of misselijkheid en braken.

  Als u merkt dat u last hebt van een of meer van deze klachten, neem dan meteen contact op met uw arts of de spoedeisende hulp. De kans dat u last krijgt van oogklachten is groter als u dit medicijn langer dan drie maanden gebruikt of als er per ongeluk wat spray in uw oog komt. Als u de spray gebruikt, scherm uw ogen dan af bij gebruik van de spray, zodat er geen spray in uw ogen kan komen. Als u een poederinhalator gebruikt, kan er niets iets in uw oog komen, want u sluit uw lippen om het apparaatje bij het inhaleren.

 • Hartritmestoornissen. U kunt last krijgen van plotselinge duizelingen of kortdurend buiten bewustzijn raken. Dit is vooral van belang voor mensen met een bepaalde hartritmestoornis, namelijk het aangeboren verlengde QT-interval. Gebruik dit medicijn NIET als u deze hartritmestoornis heeft.

  Overleg met uw arts. Mogelijk kunt u overstappen op een ander medicijn.

 • Toename van de benauwdheidsklachten direct na toedienen van het medicijn.

  In dat geval dit medicijn niet meer gebruiken en een arts raadplegen.

 • Longontsteking. Dit is te merken aan meer ademhalingsproblemen zoals hoesten, kortademigheid en een snelle ademhaling, koorts, snelle hartslag, pijn bij diep inademen, slap of lusteloos gevoel en vermoeidheid.

  Neem contact op met uw arts als u dit merkt.

 • Oedeem. Dit merkt u vooral aan opgezwollen enkels en voeten.

  Neem contact op met uw arts als u dit merkt.

 • Bij kinderen een geringe vertraging van de lengtegroei.

  De groeivertraging kan veroorzaakt worden door dit medicijn, maar ook door de ziekte zelf. Als de groeivertraging veroorzaakt wordt door het medicijn, dan treedt die vooral op tijdens de eerste drie maanden van het gebruik. Meestal lopen kinderen deze groeiremming op latere leeftijd weer gewoon in. Eventueel zal de arts de groei controleren. Als het nodig is kan hij de behandeling dan aanpassen. Dit blijkt bijna nooit nodig te zijn.

 • Spierpijn en spierkramp

 • Psychische klachten, zoals nervositeit, angst, rusteloosheid of hallucinaties. Ook kunnen tijdelijke gedragsveranderingen en slaapstoornissen ontstaan. Kinderen kunnen hyperactief of prikkelbaar worden.

  Mochten u of uw kind veel last hebben van deze bijwerkingen, vraag dan uw arts om advies.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan galbulten of jeuk.

  In zeer zeldzame gevallen kunt u last krijgen van gezwollen oogleden, lippen of gezicht of ernstige benauwdheid. Waarschuw dan direct een arts of ga naar de Eerste-Hulpdienst. Als u overgevoelig bent voor dit medicijn, geef dit dan altijd door aan de apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik formoterol met beclometason inhalatie gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen.

In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Sommige bètablokkers. Bètablokkers worden gebruikt bij hart- en vaatziekten, migraine, schildklierziekten en examenvrees. Ook sommige oogdruppels die bij glaucoom (verhoogde oogdruk) worden gebruikt bevatten bètablokkers. Bètablokkers kunnen het effect van Formoterol tegengaan. Hierdoor kunt u meer last van benauwdheid krijgen. Als u merkt dat u benauwder bent, neem dan contact op met uw arts.
  Gebruikt u een bètablokker? Neem contact op met uw arts als u deze combinatie voorgeschreven krijgt. Mogelijk is een ander medicijn beter geschikt voor u.
  De bètablokkers bij hart- en vaatziekten waarbij de wisselwerking optreedt zijn carvedilol, labetalol, oxprenolol, pindolol, propranolol, sotalol.

Twijfelt u of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Na inhalatie komt slechts weinig van het medicijn in uw bloed.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Goed inhaleren is lastig en vergt veel oefening. Alleen als u goed inhaleert komt de werkzame stof diep genoeg in uw longen om te werken.
 • De apotheekmedewerker zal u uitleggen hoe het apparaat werkt en het inhaleren een keer voordoen. Daarna kunt u een keer oefenen en kan de apotheekmedewerker nagaan of u alle handelingen goed uitvoert.
 • Laat regelmatig, bijvoorbeeld ieder jaar, in de apotheek controleren of u nog op de juiste manier inhaleert. Lukt het u niet om goed te inhaleren? Vraag uw arts of apotheker om advies.
 • Spoel na het inhaleren uw mond met een slok water en spuug dat vervolgens uit. Daarna neemt u nog een slok water, gorgelt daarmee en slikt dat door. U zorgt er zo voor dat alle beclometason uit uw mond is verdwenen. U voorkomt hiermee heesheid en schimmelinfecties in uw mond. Als u na het inhaleren gaat eten of uw tanden poetst zal dit effect nog groter zijn.
 • U kunt formoterol met beclometason in 2 vormen inhaleren: als poeder of als spray. Het nadeel van poederinhalaties is dat u krachtig moet kunnen inademen om het poeder goed in de longen te krijgen. Nadeel van een inhalatiespray is dat u tegelijkertijd de spray moet indrukken en inademen. Veel mensen vinden dat moeilijk.

Extra informatie inhalatiespray (dosisaerosol)

 • Verwijder het beschermkapje van het mondstuk.
 • Adem langzaam en diep uit. Doe daarna het mondstuk in uw mond en plaats de lippen om het mondstuk heen. Adem daarna langzaam en diep door het mondstuk in. Nadat u begonnen bent met inademen, drukt u op de bovenkant van het spuitbusje om een dosis af te geven.
 • Houd daarna de adem zo lang mogelijk in. Haal de inhalator uit uw mond en adem langzaam uit. Als u 2 inhalaties tegelijk moet nemen, herhaal dan deze stappen nogmaals voor de tweede dosis. Vindt u het lastig om tegelijk te inhaleren en het apparaat in te drukken? Overleg dan met uw arts of apotheker.

Extra informatie poederinhalator (Nexthaler)

 • De Nexthaler bevat 120 inhalaties. Houd de Nexthaler rechtop en open het beschermkapje. Adem eerst uit, sluit daarna uw lippen rond het mondstuk en adem diep in. Houd uw adem 5 of 10 seconden vast. Haal de Nexthaler van uw mond af en adem uit. Kantel uw Nexthaler weer rechtop en sluit het beschermkapje. Controleer of de dosisteller heeft afgeteld (in plaats van 120 staat er dan 119, enzovoort).
 • Als alle porties poeder op zijn, heeft u een nieuw apparaatje nodig. Vraag alvast een nieuw apparaatje aan als u nog ongeveer 20 doses heeft.

Wanneer?
Gebruik de inhalaties met regelmatige tussenpozen. Als u 2 keer per dag moet inhaleren: ongeveer om de 12 uur, bijvoorbeeld vóór het ontbijt en vóór het avondeten.

Hoe lang?
Binnen 1-2 weken zult u merken dat u minder benauwd bent. Pas na een aantal weken is het effect optimaal.

 • Heeft u astma en is er na 4 weken nog onvoldoende effect? Overleg dan met uw arts. Mogelijk moet de dosering aangepast.
 • Heeft u COPD en is het aantal opvlammingen na een half jaar niet afgenomen? Dan zal uw arts u waarschijnlijk adviseren te stoppen met deze inhalaties. Dit medicijn heeft niet bij iedereen effect.
 • Als u 3 maanden lang niet meer benauwd bent, kan uw arts u adviseren over te stappen op een lagere dosering of een lagere sterkte.

« Terug naar het overzicht