Medische Encyclopedie – Apotheek Broekheurne – Enschede

Apotheek Broekheurne

Wesseler Nering 1b 7544JA Enschede Tel:053-4770025 Fax:053-4767215

Medische Encyclopedie

Inhoud

Hoofdroos

Wat is hoofdroos?

Schilfers op je donkere pak. Jeuk op je hoofd. Het is vervelend om roos te hebben. Veel mensen vinden het vies en sommigen zijn bang dat je er kaal van wordt. Roos kan hardnekkig zijn, maar met kaalheid heeft het niets te maken.

Hoofdroos is een onschuldige aandoening die veel voorkomt. In feite is het niets anders dan een versnelde aanmaak en afstoting van huidcellen. Normaal vernieuwt de hoofdhuid zich in drie weken. De afgestoten huidcellen zijn onzichtbaar klein.

Bij mensen met roos gaat het vervangingsproces 2x zo snel. Bovendien is de productie van talg (huidvet) groter, waardoor de dode huidcellen aan elkaar klonteren. Zo ontstaan de zichtbare schilfers. Soms gaat hoofdroos gepaard met jeuk, maar niet altijd.

Hoe vervelend hoofdroos ook is, kwaad kan het niet. Roos veroorzaakt geen haaruitval en is niet besmettelijk.

Wie krijgt hoofdroos?
Vaak begint hoofdroos in de puberteit. Ongeveer de helft van de twintigjarigen heeft er last van, mannen iets vaker dan vrouwen. Meestal wordt het minder na het vijftigste jaar.

Bij baby's ontstaan soms in de eerste levensmaanden vettige gele schilfers op het hoofdje. Die vorm van hoofdroos wordt 'berg' genoemd.

Hoe ontstaat het?
Bij het ontstaan van roos speelt een normale huidschimmel een rol: Pityrosporum ovale. Bestrijding van deze schimmel zorgt voor verbetering. Maar toch, de schimmel komt bij iedereen voor, en roos niet.

Er is dus nog een andere factor in het spel. Welke dat precies is, weten we niet. Het kan irritatie zijn door zeep of cosmetica, of een te droog (binnen)klimaat, maar ook erfelijke aanleg, stress, voeding of een verminderde afweer.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

U kunt zelf verschillende dingen doen om uw hoofdroos te bestrijden.

Tips

 • Roos wordt vaak erger bij lage temperaturen en een lage luchtvochtigheid. 's Winters bij koud weer en met de CV aan kunt u er dus meer last van hebben. Zonlicht (UVB-straling) geeft verbetering. Profiteer daarom van zonnige dagen.
 • Was uw haar elke dag of een paar keer per week met een milde of pH-neutrale shampoo als u last heeft van roos. Het masseren van de hoofdhuid vermindert de schilfering. Spoel de shampoo altijd goed uit. Als er zeepresten achterblijven, kunnen die de hoofdhuid irriteren.
 • Helpt dit niet genoeg en wordt de hoofdroos hinderlijk, dan kunt u uw haar behandelen met een antiroosshampoo met zinkpyrithion. Zinkpyrithion zit in verschillende merken antiroosshampoo. Op de verpakking kunt u bij de samenstelling zien of er zinkpyrithion in zit. Was het haar 2x per week of vaker met de antiroosshampoo. Masseer de shampoo goed in en laat deze 5 minuten intrekken vóór u de shampoo uitspoelt.
 • Haarverzorgingsproducten, zoals gel, mousse of haarlak, hebben geen invloed op roos. U kunt ze blijven gebruiken.
 • Bij een baby met berg kunt u het hoofdje insmeren met olie (babyolie, slaolie of olijfolie). Laat de olie enkele uren, of een hele nacht inwerken. Daarna kunt u de berg voorzichtig afschrapen, bijvoorbeeld met een speelkaart. Na verloop van tijd verdwijnt de berg ook vanzelf.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Bij de apotheek zijn verschillende shampoos tegen hoofdroos verkrijgbaar. Een shampoo waar seleensulfide in zit, is een goede keuze als de andere adviezen niet hebben gewerkt. De shampoo met seleensulfide is een medicinale shampoo. Het kan ook gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Als u borstvoeding geeft, vraag dan wel eerst advies aan uw arts.

Gebruiksaanwijzing seleensulfide shampoo

 • Was uw haar altijd eerst met een milde of pH-neutrale shampoo en spoel die goed uit.
 • Masseer dan het medicijn stevig in en laat het ten minste 5 minuten intrekken.
 • Spoel daarna weer goed uit.
 • Gebruik de shampoo de eerste 2 weken 2x per week, de volgende 2 weken 1x per week en daarna naar behoefte totdat de klachten zijn verdwenen (max. 4 weken).

Wilt u uw haar vaker wassen, dan kunt u het de andere dagen wassen met een milde of pH-neutrale shampoo. Het is dan wel raadzaam de shampoo met seleensulfide 3 of 4 keer per week te gebruiken in plaats van 1 of 2 keer per week. Als u uw haar tussendoor wast met gewone shampoo, werkt de shampoo met seleensulfide namelijk minder goed.

Seleensulfide kan metalen voorwerpen aantasten. Doe dus voor gebruik uw horloge en sieraden af. Verder heeft het een onprettige geur.

Bijwerkingen komen niet vaak voor. Huidirritatie, vetter haar, haaruitval en haarverkleuring kunnen voorkomen. Bij chemisch beschadigd en grijs haar komt verkleuring vaker voor. Als u last heeft van de bijwerkingen of bij overgevoeligheid voor een van de werkzame bestanddelen is het beter over te stappen op een ander medicijn. De huisarts kan dan bijvoorbeeld een shampoo met ketoconazol voorschrijven.

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

In bepaalde gevallen is het beter de huisarts te raadplegen. Mogelijk is uw aandoening geen hoofdroos en is een andere behandeling noodzakelijk.

 • Als de huid ontstoken is, bijvoorbeeld door het krabben.
 • Als er sprake is van haaruitval. Dan is de klacht geen gewone hoofdroos.
 • Als de schilfering er zilverachtig uitziet en er ook geïrriteerde schilferende plekken zijn elders op het lichaam, bijvoorbeeld in de knieholtes of de holtes van de ellebogen. Ook dan is het waarschijnlijk geen hoofdroos.
 • Als de hoofdroos na 6 weken behandeling volgens voorschrift met een medicinale shampoo nog geen resultaat heeft gehad. Uw huisarts kan dan ketoconazol shampoo voorschrijven.

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Antiroos-shampoo zinkpyrithion
Antiroosshampoos met zinkpyrithion verminderen de verhoogde aanmaak van huidsmeer en remmen de groei van de schimmel. De schilfers en jeuk zullen verminderen of verdwijnen. Deze shampoos zijn zonder recept verkrijgbaar bij de drogisterij onder verschillende merknamen, waaronder Andrélon Anti-Roos shampoo.

Antiroos-shampoo met seleensulfide
Antiroos-shampoos verminderen de iets verhoogde aanmaak van huidsmeer en schilfers van de hoofdhuid. De schilfers, korstjes en jeuk zullen verminderen of verdwijnen. Deze shampoos zijn zonder recept verkrijgbaar bij drogisterij en apotheek.

Shampoo met ketoconazol
Ketoconazol shampoo werkt tegen schimmelinfecties. Dit medicijn is alleen op recept verkrijgbaar.

Bijnierschorshormonen op de huid
Bijnierschorshormonen, ofwel corticosteroïden, op de huid, stillen de jeuk die ontstaat bij hoofdroos door het vrijkomen van te veel talg en vet. De neiging tot krabben neemt af en de hoofdhuid kan zich herstellen, wordt soepeler en zal er beter gaan uitzien. Voorbeelden zijn hydrocortison en hydrocortisonacetaat.

« Terug naar het overzicht